Tuesday 5 December 2006

deegballen

"het eten is heel lekker, zonnige groetjes...."
was het maar waar!!!
wat die Ghanezen hier eten... koolhydraten, koolhydraten en nog eens koolhydraten. Meestal in de vorm van een of andere deegbal of massa: fufu, TZ, kenkey, banku, ... consistentie: vergelijkbaar met ongebakken cake- tot wafel-deeg, en zo komt t ook aan voor de maag :-), maar t smaakt jammer genoeg niet zo lekker als die restjes cake-deeg.... eerder zuur, sommigen redelijk smaakloos. Wel verrassend lekker zijn de riceballs, en soms is er ook pasta of gewone rijst. Het deeg of de rijst wordt steeds geserveerd in een soort tomatensoep of saus, waarin af en toe stukjes vis rondzwemmen, of vlees (of toch iets wat ervoor doorgaat, in elk geval iets waardoor ik hier liever voor vegetarier doorga). groenten worden hier in het gemiddelde huishouden zo goed als niet gegeten... en toen k vorige week enkele stukjes rode paprika op men bord dacht te onderscheiden, dacht lompe ik "jeeej, groenten!", hop de mond in, maar na twee zakjes water was die nog niet geblust natuurlijk..... pepertjes om de soep te kruiden.
maar nu het positieve gedeelte: de lekker vettige gefrituurde dingen die je voor geen geld aan de talrijke kraampjes op straat kan kopen. men favorieten zijn fried jam en fried plantain. het risico om nadien een hele week op de pot te moeten zitten moet je er weliswaar bijnemen wegens de belabberde hygienische omstandigheden van die kraampjes. en dan het fruit: watermeloen, appelsien, banaan, ananas en mango, nog nooit zo lekker geproefd. Dus daarmee toch proberen een behoorlijke dosis vitaminen binnen te krijgen.
En natuurlijk kunnen wij het ons hier wel veroorloven om af en toe eens op restaurant te gaan eten, en hier en daar kan je zelfs een pizza of kip met frieten krijgen, en in de 'supermarkt' kan je ook vanalles kopen. maar dit blijft allemaal toch moeilijk als je in een gstgezin woont, meer dan af en toe wat stiekeme koekjes en een pot confituur voor bij het ontbijt dat anders uit droog brood bestaat heb ik nog niet mee naar huis genomen.
en nog iets... sinds gisteren een potje in de keuken ontdekt met een poot in.... probeerde mezelf wijs te maken dat die wel van een kip zou zijn, maar toch, verdacht groot.... daarstraks even nagevraagd, en .... hond....

5 comments:

Anonymous said...

goeie culinaire post! wacht tot je die pot met de kop in ontdekt...

Anonymous said...

Frieten moet je alvast niet missen, dat is al veel, héél veel ;-)

Unknown said...

IIIIIEEEEEEUUUUUUUWWWWWW!!!!!

Anonymous said...

hey maai,
Theeft een beetje geduurd, maar kheb nu toch de web naar maaikeinghana gevonden, jippie. Superleuk je verhalen te lezen, tlijkt me inderdaad een gigantisch cultuurshock, amai.
Hoe gaat het ondertussen met het werk daar? Al contact gehad met andere belgen in Ghana? of niet echt nood aan?
Dikke kus!
Karen x

Anonymous said...

Hey Maai

Geef op tijd een gil als er een pot choco of zo moet meekomen, he :-).

Heb je ondertussen al boeiend werk gekregen? Leuke bezigheden en mensen?

Grote Kus!